image002

Najlepši sejmi v Evropi

Najlepši sejmi v Evropi: kje in kdaj doživeti čarobnost?

 Evropa se vsako leto prelevi v pravo božično pravljico. Božični sejmi privabljajo obiskovalce iz vsega sveta, ki so vsako leto znova navdušeni nad tem kaj zmoreta božični duh in praznična vnema. Ti sejmi  niso le priložnost za nakupovanje in občudovanje, ampak tudi priložnost za doživetje bogate kulture, tradicije in edinstvenih zgodovinskih mest. Vabim vas, da se skupaj odpravimo na potovanje skozi nekaj najlepših sejmov v Evropi in odkrijemo, kdaj se odprejo vrata čarobnosti.

 1. Božični sejem v Strasbourgu – Francija

Termin: 24. november – 24. december

Več o sejmu: https://noel.strasbourg.eu/en/

Kje prespati z avtodomom? https://www.camping-strasbourg.com/en/

Vir slike: https://www.christmas.alsace/colmar-christmas-market/

Strasbourg se lahko pohvali z najstarejšim božičnim sejmom na svetu. Najbolj znan je pod vzdevkom »božična prestolnica«, navsezadnje so bili prvi božični sejmi tu že v 12. stoletju.

Medtem ko so božični sejmi v Strasbourgu zagotovo vrhunec, je treba pohvaliti tudi neverjetno praznično dekoracijo, ki je vidna po vsem mestu, od fasad s plišastimi medvedki do posebnih razstav v veleblagovnicah.

 • Najstarejši božični sejem v Strasbourgu je na trgu Place Broglie.
 • Ena najbolj znanih znamenitosti v Strasbourgu je njegova visoka katedrala Notre Dame de Strasbourg, zato ne bi smelo biti presenečenje, da boste tukaj našli enega najbolj priljubljenih božičnih sejmov v mestu.
 • S tako veliko ponudbo božičnih sejmov ni presenetljivo, da ima Strasbourg tudi nekaj alternativnih ponudb, ena izmed njih je božični sejem OFF na Place Grimmeisen.
 • Božična tržnica lokalnih proizvajalcev Alsace Christmas market – najdete na Place des Meuniers in ponuja čudovit izbor vseh lokalnih dobrot.
 • Edinstven božični sejem, ki ga boste našli v Strasbourgu in se vsako leto spreminja, je tisti na Place Gutenberg. Kjer se vsako leto spreminja, glede na državo, ki ga organizira.
 1. Božični sejem v Nürnbergu – Nemčija

Termin: 1. december – 24. december

Več o sejmu: https://www.christkindlesmarkt.de/en/

Kje prespati z avtodomom? https://www.knauscamp.de/nuernberg

Vir slike: https://www.nationalgeographic.com/travel/article/german-christmas-markets-nazis-tradition

Nürnberg, znan tudi kot “mesto igrač”, ponuja edinstven božični sejem, kjer lahko najdete ročno izdelane igrače, okraske in tradicionalne nemške dobrote. Posebna atrakcija je tudi otroški sejem, kjer mladi ustvarjalci prodajajo svoje izdelke.

Nürnberški božični sejem je eden najstarejših božičnih sejmov v Nemčiji. Predbožično dogajanje na glavnem trgu v Nürnbergu sega v sredino 16. stoletja. Prva pisna omemba je iz leta 1628.

 • Christkindlesmarkt v Nürnbergu je glavna mestna božična tržnica s stotinami stojnic, raztresenih po Hauptmarktu, kjer prodajajo igrače, priboljške, okraske, darila in drugo.
 • Če boste božični sejem v Nürnbergu obiskali z najmlajšimi, je na voljo tudi poseben otroški sejem. Children’s market boste našli na Hans-Sachs-Platz.
 1. Božični sejem v Pragi – Češka

Termin: 2. december – 6. januar

Več o sejmu: https://www.visitczechia.com/en-US/1a322307-180f-4329-b639-4195c28def62/event/e-christmas-markets-prague

Kje prespati z avtodomom? http://www.praguecentralcamp.com/en/ 

Vir slike: https://www.prague.fm/5871/prague-christmas-markets/

Glavni prizorišči božične pravljice bosta Stari mestni trg (Staroměstské náměstí) in Vaclov trg (Václavské náměstí), božični sejmi pa bodo potekali tudi na drugih lokacijah v srednjeveškem mestnem jedru. Staromestni trg se spremeni v pravljično deželo s stojnicami, ki ponujajo lokalne izdelke, ročno izdelane okraske in tradicionalno hrano. Popularno drsališče in božični koncerti dodajo čarobnost dogodku.

Najmlajši bodo navdušeni nad majhnim živalskim vrtom in ogromno božično jelko. Iz Prage pa morate domov nujno odnesti tradicionalno češko marioneto.

 • Božični sejem na Staromestnem trgu je kraj, kjer boste lahko občudovali ikoničen pogled na praški božični sejem kot na razglednici.
 • Božični sejem Náměstí Republiky, ki se nahaja na Trgu republike, ponuja bolj lokalno izkušnjo z boljšimi možnostmi hrane kot na Staromestnem trgu in s spominki višje kakovosti.
 1. Božični sejem na Dunaju – Avstrija

Termin: 11. november– 26. december

Več o sejmu: https://www.austria.info/en/things-to-do/skiing-and-winter/christmas-markets/vienna

Kje prespati z avtodomom? https://www.campingklosterneuburg.at/app/de

Vir slike: https://www.actilingua.com/en/al-magazine/christmas-markets-in-vienna/

Letos bo Dunaj zaživel v pravo božično mesto – pohvali se lahko s kar 14 božičnimi sejmi, na katerih boste našli skupaj več kot 777 stojnic. Športni navdušenci bodo lahko uživali na tri tisoč kvadratnih metrov velikem drsališču, ki bo odprto od 10. novembra pa vse do 7. januarja. Posebna atrakcija za zaljubljence je drevo src, za otroke je najbolj zanimiv božični svet z vrtiljakom, jaslicami in čisto ločenim drsališčem. Med bolj znanimi sta zagotovo sejma pred tamkajšnjo mestno hišo in habsburško palačo Schönbrunn, ki velja za eno najpomembnejših avstrijskih kulturnih spomenikov.

 • Božični sejem pred mestno hišo so odprli 11. novembra, obiskovalce pa bo vabil do 26. decembra.
 • Sejem pred palačo Schönbrun pa bo mogoče obiskati od 18. novembra do 4. januarja.
 • Božična vas pred palačo Belvedere: od 17. novembra do 23. decembra,
 • Božična vas na trgu Marije Tereze: od 15. novembra do 23. decembra,
 • božična vas na kampusu dunajske univerze: od 10. novembra do 23. decembra,
 • božični sejem v Spittelbergu: od 16. do 23. decembra.
 1. Božični sejem v Budimpešti – Madžarska

Termin: 17. november– 1. januar

Več o sejmu: https://budapestikaracsony.hu/en/

Kje prespati z avtodomom? https://www.camping.info/en/city/budapest

Vir slike: https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/best-christmas-markets-in-europe

Na seznam najlepših evropskih božičnih sejmov se že leta uvršča tudi budimpeški božični sejem pred tamkajšnjo baziliko svetega Štefana. Spletna stran European best destination ga je že tretje leto zapored razglasila za najboljšega v Evropi. Največjo in najdlje trajajočo budimpeštansko božično tržnico najdete na Vörösmarty tér, imenovanem tudi Vörösmartyjev trg, kjer lahko obiskovalci izbirajo med več kot 100 stojnicami, ki prodajajo vse od ročno izdelanih izdelkov lokalne obrti do slastnega golaža, klobas in drugih okusnih madžarskih specialitet.

 1. Božični sejem v Salzburgu – Avstrija

Termin: odvisno od lokacije sejma

Več o sejmu: https://christkindlmarkt.co.at/

Kje prespati z avtodomom? https://www.camping-nord-sam.com/die-gruene-oase-der-mozartstadt-salzburg/

Vir slike: https://visitcroatia.com/christmas-markets/christmas-in-salzburg/

Salzburg je mesto, ki je po celem svetu znano zaradi Mozarta in Zvoka glasbe, vendar pa ena najbolj impresivnih značilnosti mesta pride do izraza vsako zimo, ko serija očarljivih božičnih sejmov Salzburga prevzame mesto. V senci Salzburške katedrale, Salzburškega Doma, boste našli najbolj znan in zgodovinski božični sejem Salzburga: Salzburški Christkindlmarkt. Razteza se na dveh mestih Domplatz in Residenzplatz, kjer je ta prelep božični sejem eden najstarejših na svetu, z raznovrstnimi lepimi darili, okraski in božično hrano, ki jo lahko uživajo vsi obiskovalci.

 • Salzburger Christkindlmarkt Am Dom- Und Residenzplatz: November 21, 2023 – January 1, 2024
 • Sternadvent: November 23 – January 6, 2024
 • Christmas Market on Mirabellplatz: November 23 – December 24, 2023
 • Advent at Salzburg Fortress: December 1 – 18, 2023
 • Hellbrunner Adventzauber: November 23 – December 24, 2023
 1. Božični sejem v Baslu – Švica

Termin: 23. november – 23. december

Več o sejmu: https://www.basel.com/en/events/christmas

Kje prespati z avtodomom? https://www.camping.info/en/popular-region/basel-solothurn

Vir slike: https://www.tailormaderail.com/itinerary/basel-strasbourg-christmas-markets/

Božični sejem v Baslu velja za enega največjih in najlepših božičnih sejmov v Švici. Med celotno praznično sezono boste v zgodovinskem starem mestu mesta našli več kot 180 kočic lokalnih obrtnikov in trgovcev, skupaj s manjšimi tržnicami ter raznovrstnim programom prazničnih dogodkov in dejavnosti, kot je literarno-glasbeni adventni koledar. Božični sejem v Baslu je očaral milijone obiskovalcev od svoje prve postavitve pred več kot 40 leti, čeprav je skozi leta znatno zrasel v velikosti!

Čeprav je obisk božičnega sejma v Baslu seveda vrhunec praznične sezone v Baslu, obstaja tudi veliko drugih opaznih dogodkov in dejavnosti, ki naredijo božični obisk v Baslu poseben.  Z le dvema glavnima lokacijama so večina stojnic na božičnem sejmu v Baslu lahko dosegljive peš, kar pomeni, da ne potrebujete preveč časa, da obiščete vse.

 • Kot dom enega najbolj prepoznavnih mestnih znamenitosti je Münsterplatz čudovita lokacija božičnega sejma v Baslu, ki si jo zagotovo morate ogledati.
 • Še ena obvezna lokacija božičnega sejma v Baslu je Barfüsserplatz,, kjer boste naleteli na veliko več gneče, pa tudi večjo raznolikost stojnic in edinstvenih možnosti za hrano … vključno s Chäsbängel, bageto polnjeno s fondijem!
 1. Božični sejem v Cologne – Nemčija

Termin: 23. november – 23. december

Več o sejmu: https://www.koeln.de/?from=cologne.de%2Fevents%2Fchristmas-markets

Kje prespati z avtodomom? https://www.ukcampsite.co.uk/sites/townlisting.asp?town=Cologne&county=Germany

Vir slike: https://www.thegirlonthemove.com/the-best-christmas-markets-in-nordrhein-westfalen/

Kölnski božični sejem je znan po čarobnem pogledu na božične luči, najlepše okrašene stojnice v državi in ​​zelo edinstven božični sejem, ki v bistvu postane diskoteka na prostem pozno v noč. Po podatkih spletnega mesta Heinzels Wintermärchen tradicije božičnega trga v starem mestnem jedru Kölna segajo v leto 1820, ko se je prvič odprla mestna tržnica Nikolaimarkt, ki je hitro očarala obiskovalce in postala enomesečna tradicija vsako leto v praznični sezoni. Božični sejmi v Kölnu so eni izmed najlepše okrašenih v Nemčiji, pri čemer je vsak trg okrašen v skladu z edinstvenimi temami z veliko pozornostjo do podrobnosti.

Od sejmov na temo angelov in pristanišč do očarljive male božične vasi, vsak božični sejem v Kölnu ima svojo edinstveno osebnost, zato je raziskovanje prava poslastica.

 • Nicholas’ Village Christmas Market (Nikolausdorf) Ta majhna praznična vas, ki jo sestavljajo očarljive lesene hiše, morje božičnih lučk in celo majhna kapelica, vas bo že na prvi pogled navdala z otroškim čudežem.
 • Božični sejem v kölnski katedrali (Weihnachtsmarkt am Dom) Večina obiskovalcev, ki pridejo na božični sejem v Kölnu, bo šla naravnost na ta trg, ki se nahaja v senci znamenite mestne katedrale, in zelo lahko je razumeti, zakaj pritegne vso pozornost!
 • Božični sejem v pristanišču Köln (Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt) Ta očarljivi božični sejem v Kölnu, ki se nahaja ob znameniti reki Ren, izstopa od ostalih s svojo lokacijo in vključuje zelo edinstveno navtično temo.
 • Božični trg angelov (Markt der Engel) Ta božični sejem v Kölnu se nahaja na trgu Neumarkt in je videti tako čarobno, kot se sliši, s papirnatimi zvezdami, ki visijo visoko z dreves, in prisotnostjo dobesednih angelov na hoduljah, se počutite, kot da ste stopili v praznična nebesa.
Ocenite to stran